Desi este mai bine sa prevenim distrugerea/taierea arborilor din zona unde locuim, pentru ca ei ne ajuta sa respiram aer mai curat si deci sa traim mai sanatos, avem totusi dreptul sa intervenim in viata elementelor naturale care ne inconjoara.
CAP.V. NORME SPECIFICE PRIVIND PROTECTIA, CONSERVAREA SI DEZVOLTAREA PARCURILOR SI ZONELOR VERZI
Art.53. In vederea conservarii si dezvoltarii parcurilor, scuarurilor, spatiilor verzi din perimetrul municipiului, cat si protectia florei se interzice si constituie contraventie:
a) taierea ori scoaterea din radacini, fara drept, de arbori, puieti, ori lastari cu sau fara ridicarea acestora;
b) insusirea de arbori, puieti ori lastari doborati de fenomene naturale sau taiati ori scosi din radacini, fara drept, de alte persoane;
c) distrugerea prin orice mijlocsau degradarea arborilor, puietilor, lastarilor, precum si degradarea mobilierului urbanistic aferent:
d) schimbarea destinatiei zonei verzi fara autorizatie;
e) circulatia cu motociclete sau vehicule, in parcuri;
f) pasunatul in parcuri, zone verzi, pe malurile raului Crisul Repede si pe strazile municipiului;
g) cosirea fara autorizatie a ierbii din parcurile si gradinile publice;
h) distrugerea de zone verzi amenajate cu gazon, gard viu, arbusti, arbori, flori anuale, bienale sau perene;
i) degradarea zonelor verzi prin rupere, calcare, taiere, etc.;
j) imprastierea, aruncarea sau folosirea de substante chimice toxice sau momeli otravite pe zonele verzi si in padurile ce apartin municipiului Oradea, fara asigurarea masurilor de protectie a faunei;
k) accesul cainilor in parcuri fara lesa si botnita;
l) distrugerea sau degradarea nucilor;
Taierea arborilor de nuc din afara fondului forestier se face numai in urmatoarele cazuri:
- nuci care au cel putin 1/3 din coroana uscata;
- nuci aflati pe suprafete pe care s-a autorizat construirea de obiective si a caror taiere nu se poate evita;
- nuci dezradacinati din cauze naturale.
Autorizatia de taiere a arborilor de nuc in cazurile prevazute la art.5, se elibereaza numai daca proprietarul sau cei care detin in administrare directa ori in folosinta arborele, se obliga sa planteze pe cheltuiala proprie, pe terenul detinut sau pe terenul repartizat de organele locale in termenul stabilit de acestea, trei nuci pentru fiecare nuc ce urmeaza a fi taiat.
Pentru a preintampina tragediile de acest gen este bine sa luati masuri pentru taierea copacilor uscati. Arborii pot fi taiati doar cu autorizatie de la primarie. Primul pas e sa trimiteti o cerere la Directia de Protectie a Mediului din primaria pe raza careia se afla copacul. In urma cererii va fi sau nu eliberat un aviz. Pe baza acestuia, reprezentantii administratiei domeniului public vor taia arborele.